Fortsæt til hovedindholdet
Kirkelige handlinger
Vielser

Vielser

Præsten foretager vielsen på grundlag af en prøvelsesmyndigheds attest om, at ægteskabsbetingelserne er opfyldt (en såkaldt prøvelsesattest). En prøvelsesattest har typisk gyldighed i fire måneder efter udstedelsen.

Præsten må aldrig foretage vielsen, hvis præsten ved, at ægteskabsbetingelserne ikke er opfyldt, eller hvis der ikke foreligger en prøvelsesattest.

Vielsen foregår som udgangspunkt i kirken. Vielse kan foretages et andet egnet sted end i kirken, hvis brudeparret og præsten er enige om det.

Vielsen skal overværes af mindst to vidner. Vielsen foretages i overensstemmelse med et af de autoriserede ritualer for vielse i folkekirken. Biskoppen kan tillade mindre afvigelser fra ritualerne for vielse (bryllup).

Præsten udsteder en vielsesattest.

Disse præster kan foretage vielse på eget ansvar:

  1. Sognepræster i folkekirken, herunder præster ansat til at betjene institutioner eller grupper af personer, for hvilke der ikke er oprettet menighedsråd.
  2. Valgmenighedspræster.

Præster, der kan foretage vielse på eget ansvar, kan bemyndige en i folkekirken præsteviet person til at foretage en vielse. Den pågældende præsteviede person må ikke være udtrådt af folkekirken eller være afskediget af grunde, der gør den pågældende uværdig til at beklæde et præsteembede.

Hvis brudeparret ønsker det, kan der ske lysning af vielsen (eller den kirkelige velsignelse) fra prædikestolen.

EmneSituationLøsningsmulighed
ProformaEn udenlandsk kvinde ønsker udelukkende at gifte sig med den danske mand for at få opholdstilladelse.Præsten må aldrig foretage vielsen, hvis præsten ved, at ægteskabsbetingelserne ikke er opfyldt.
Medlem af folkekirkenKun gommen er medlem af folkekirken.

En præst har kun pligt til at foretage en vielse, hvis den ene part hører til folkekirken, og en af dem er medlem af præstens menighed eller har særlig tilknytning.

Se Kirkeministeriets vejledning om vielse

Medlem af folkekirkenHverken gom eller brud er medlem af folkekirken.En præst har ikke bemyndigelse til at foretage en vielse, når hverken gom eller brud er medlem af folkekirken.
Uden for kirkens rumBrudeparret ønsker at blive viet i den lokale skov eller derhjemme.

Vielse kan foretages et andet egnet sted end i kirken, hvis brudeparret og præsten er enige om det. Der skal ikke længere søges om tilladelse fra biskoppen jf. bekendtgørelse nr. 565 af 7. maj 2019.

Se særskilt vejledning på stiftsjura.dk.

Kirkeministeriet har i et notat fra 29. august 2017 - "Notat fra Kirkeministeriet: Tjenstlige anvisninger til kirkefunktionærer - særligt i forbindelse med vielser uden for kirkens rum- redegjort for, hvorledes kirkebetjeningen er stillet i forhold til at medvirke ved vielser uden for kirkens rum.

NødvielseEn mand bliver pludselig terminal syg, men ønsker at blive gift med sin kæreste gennem mange år på det hospice, hvor manden ligger. Der er kun delvist indhentet prøvelsesattest.

Er der på grund af en af parternes sygdom alvorlig fare for, at en udsættelse af vielsen vil medføre, at vielsen ikke kan finde sted, kan vielsen dog ske, selvom der ikke er eller kun delvist er sket prøvelse af ægteskabsbetingelserne. Det skal så vidt muligt godtgøres ved lægeerklæring.

Præsten skal i det omfang, det efter forholdene må anses for forsvarligt, foretage prøvelse af ægteskabsbetingelserne.

Parterne skal skriftligt eller mundtligt erklære, at ægteskabsbetingelserne er opfyldt.

Umiddelbart efter vielsen skal præsten indberette til prøvelsesmyndigheden og til biskoppen, at der er foretaget en nødvielse og indsende eventuel lægeerklæring, ægteskabserklæring m.v.

Se procedurevejledning ved nødvielser på Viborg Stifts hjemmeside her.

SygelejeEn mand er kræftsyg, men ønsker at blive gift med sin kæreste gennem mange år på det hospice, hvor manden ligger. Der er indhentet prøvelsesattest.

En vielse kan foregå på sygelejet, hvis en af parterne på grund af livsfarlig sygdom anmoder om at blive viet på sit sygeleje.

Præsten skal umiddelbart efter vielsen afgive indberetning om denne til biskoppen, så vidt muligt vedlagt lægeerklæring. Der skal også være en indberetning til kirkekontoret. 

FraskilteGommen har tidligere været gift, men er blevet skilt.

Præsten har ikke pligt til at vie en fraskilt.

Præsten bør henvise til en kollega eller til provsten, som kan hjælpe med at finde en løsning for brudeparret.

To af samme kønTo personer af samme køn ønsker at blive viet.

Præster kan af teologiske grunde undlade at vie to personer af samme køn og undlade at meddele kirkelig velsignelse af et ægteskab mellem to personer af samme køn.

Præsten bør henvise til provsten, som kan hjælpe parret med en løsning. Selvom den lokale sognepræst afviser at forestå vielsen, har brudeparret stadig ret til at blive viet i deres egen sognekirke.

Medlemmer af Finlands evangelisk-lutherske kirke, Den islandske folkekirke, Den norske kirke og Svenska kyrkanEt finsk par ønsker at blive viet i den danske folkekirke.

Medlemmer af Finlands evangelisk-lutherske kirke, Den islandske folkekirke, Den norske kirke og Svenska kyrkan er ligestillet med medlemmer af den danske folkekirke med hensyn til adgangen til kirkelig vielse.

Præsten skal derfor foretage vielsen.

Vielse i godkendt lokaleEt brudepar ønsker at blive viet i den lokale slotskirke, som ikke er egentlig folkekirkelig.Biskoppen kan meddele stående tilladelse til, at vielse foretages i et til gudstjenstlig brug godkendt lokale.
Kirkelig velsignelseEt par ønsker en kirkelig velsignelse af et borgerligt indgået ægteskab i den lokale skov.

Kirkelig velsignelse kan meddeles af enhver præst i folkekirken. En præst har kun pligt til at meddele kirkelig velsignelse, hvis præsten ville have haft pligt til at vie parterne.

Inden præsten meddeler kirkelig velsignelse, skal præsten sikre sig, at parterne har indgået ægteskab ved borgerlig vielse.

Kirkelig velsignelse meddeles i kirken. Kirkelig velsignelse kan dog ske et andet egnet sted, hvis parterne og præsten er enige om det.