1. Indledende
Flere menighedsråd ønsker at livestreame deres gudstjenester, hvortil der er offentlig adgang. Livestreaming af gudstjenester kan gøre det lettere for interesserede at overvære gudstjenester. Livestreaming af gudstjenester kan også imødekomme hensynet til personer, der fx har svært ved at bevæge sig rundt pga. sygdom eller handicap.
Menighedsrådene skal dog være opmærksomme på, at der er flere regler, som man skal have styr på i forbindelse med livestreaming, og at det er menighedsrådets ansvar, at der er det.
Denne vejledning tager alene højde for reglerne, der gælder i forhold til gudstjenester, hvortil der er offentlig adgang.
Vejledningen tager desuden alene højde for reglerne, der gælder i forhold til livestreaming, det vil sige transmission samtidig med, at gudstjenesten foregår, og på en sådan måde, at optagelsen ikke kan ses igen eller ikke kan ses forskudt fra det tidsrum, gudstjenesten rent faktisk finder sted.
2. GDPR-regler
Folkekirkens gudstjenester er offentlige, jf. § 16, stk. 1, i lov om bestyrelse og brug af folkekirkens kirker m.m., og ved gudstjenester skal de anvisninger, som gives af præsten, efterkommes, jf. samme lovs § 18, stk. 2.
Menighedsrådet kan beslutte, at gudstjenester, hvortil der er offentlig adgang, kan livestreames. Hjemlen til dette findes i databeskyttelseslovens § 7, stk. 4, og i databeskyttelsesforordningens artikel 6, stk. 1, litra e) om behandling, som er nødvendig af hensyn til varetagelse af væsentlige samfundsinteresser.
Den nævnte hjemmel i databeskyttelsesloven og databeskyttelsesforordningen til at livestreame en gudstjeneste betyder, at der IKKE skal indhentes samtykke fra nogen af deltagerne, heller ikke fra kirkens ansatte.
Datatilsynet har dog tidligere udtalt, at hvis menighedsrådet beslutter livestreaming fra gudstjenester med offentlig adgang, skal man huske følgende:
· Opsæt tydelig skiltning ved indgangen om, at gudstjenesten livestreames, så kirkegængere får mulighed for selv at vælge, om de vil deltage i gudstjenesten, herunder nadverhandlinger.
· Oplys tydeligt, om der er områder af kirkerummet, hvorfra der ikke live-streames, så kirkegængere, der ikke ønsker at kunne ses, evt. kan placere sig i disse områder.
· De ansatte ved kirken bør høres, inden menighedsrådet beslutter, om der skal foretages live-streaming. De ansatte kan herved få lov at give deres mening tilkende, men det er alene menighedsrådets beslutning.
· Hvis der til gudstjenester med offentlig adgang er dåbshandlinger, bør faddere og dåbsvidner forinden som minimum gives klar og tydelig information om, at der foretages livestreaming.
· Ved dåbshandlinger er det nødvendigt, at den døbte (for små børn forældremyndighedens indehaver) meddeler skriftligt samtykke til livetransmission af selve dåbshandlingen. Samtykket skal opfylde de formelle krav i databeskyttelsesforordningens artikel 7. Juridisk Afdeling har lavet en skabelon, som kan anvendes, klik her.
Udtalelsen er afgivet på grundlag af de tidligere gældende regler om databeskyttelse. Den antages dog fortsat at være relevant.
3. Ophavsretsregler
I forbindelse med gudstjenester vil der ofte blive fremført udgivne værker, fx salmer eller tekster, som er ophavsretligt beskyttede i medfør af ophavsretsloven. Et værk er beskyttet fra dets frembringelse og i ophavsmandens levetid plus 70 år, regnet i hele år, jf. ophavsretslovens § 63.
Udgivne værker, som ikke er et sceneværk eller et filmværk, må dog fremføres offentligt, når det sker til brug ved en gudstjeneste, jf. ophavsretslovens § 21, stk. 1, nr. 2. Kulturministeriet har i et svar i 2020 til Kirkeudvalget oplyst, at dette også gælder, når gudstjenesten livestreames. Der skal altså ikke betales til KODA eller andre, når der fx fremføres beskyttede salmer eller bibeltekster i forbindelse med gudstjenester og en samtidig livestreaming.
Kopiering af andres udgivne tekster, noder og billeder kræver altid en tilladelse fra rettighedshaveren bag. Dette gælder også digital gengivelse af salmer og bibeltekster i forbindelse med en livestreaming. Det vil sige, hvis I tekster jeres livestreaming, skal I tjekke, om det er dækket af jeres eventuelle aftale med Copydan Tekst & Node. Hvis I ikke har en aftale med Copydan Tekst & Node, eller hvis I er i tvivl om, hvad jeres aftale dækker, skal I kontakte dem for nærmere information vedrørende deres forskellige aftaletyper.
Hvis I overdrager transmissionen til fx en radio- eller tv-station, gælder der helt andre regler i forhold til ophavsret. I så fald kan I henvende jer til jeres stift for at få yderligere vejledning.
4. En kirkelig handling, der ikke finder sted i forbindelse med en gudstjeneste
En begravelse/bisættelse eller en anden kirkelig handling, der ikke finder sted i forbindelse med en gudstjeneste, hvortil der er offentlig adgang, er i udgangspunktet privat, og fotografering, videooptagelse eller livestreaming er ikke en del af den kirkelige handling.
Et menighedsråd bør derfor ikke være initiativtager til eller forestå fotografering, videooptagelse eller livestreaming til sådanne kirkelige handlinger, hvortil der ikke er offentlig adgang.
I det omfang de pårørende ved fx en bisættelse eller begravelse har et ønske om, at der fotograferes, videooptages eller livestreames fra den kirkelige handling, skal dette aftales med præsten, der har ansvaret for forløbet af den kirkelige handling. Fotografering eller videooptagelse i kirken ved sådanne lejligheder må kun finde sted med præstens samtykke, og præstens anvisninger skal i givet fald efterkommes.
Tilsvarende gælder ved andre kirkelige handlinger, hvortil der ikke er offentlig adgang.
Når pårørende, gæster eller deltagere i en kirkelig handling selv forestår fotografering, videooptagelse eller livestreaming af den kirkelige handling, er det de pågældendes eget ansvar at sørge for overholdelse af gældende regler om persondatabeskyttelse m.v.
5. Hvis du vil vide mere
Liste over lovgivning, der er henvist til:
- Lov om bestyrelse og brug af folkekirkens kirker m.m.
- Databeskyttelsesloven
- Ophavsretsloven
- Databeskyttelsesforordningen
Øvrigt materiale og hjemmesider: