Fortsæt til hovedindholdet
Kirkelige handlinger
Konfirmation

Konfirmation

Under konfirmationsforberedelsen og under selve konfirmationen kan præsten støde ind i mange forskellige typer spørgsmål, som kan være svære at svare på. Nedenstående skal ses som en hjælp til at besvare disse spørgsmål.

Enhver har ret til at blive konfirmeret, når man:

  1. er døbt med den kristne dåb,
  2. har modtaget forberedelse til konfirmation, og
  3. er fortrolig med den kristne tros elementære indhold og folkekirkens gudstjeneste.

Siden april 2019 har det været muligt at benytte selvbetjeningsløsningen “Konfirmandtilmelding” på folkekirken.dk eller på kirkens egen hjemmeside. Der er åbent for tilmelding mellem 1. januar og 30. november året før konfirmationen.

Konfirmationsforberedelsen foregår på folkeskolens syvende eller ottende klassetrin og finder normalt sted i kirkens lokaler. Antallet af konfirmander på et hold må ikke overstige det for folkeskolens klasser på samme alderstrin gældende. Der tilsigtes en gennemsnitlig holdstørrelse på 22. Undervisningsforløbet omfatter mindst 48 lektioner og så vidt muligt 56 lektioner af 45 minutters varighed. Sognepræsten tilrettelægger undervisningen og sætter betingelser op for konfirmationen, herunder om og i givet fald hvor mange gange konfirmanden skal gå i kirke.

En konfirmand skal normalt forberedes til konfirmation af en sognepræst i bopælspastoratet. Dog kan en konfirmand indmeldes til konfirmationsforberedelse hos en anden præst i folkekirken, som er villig til at undervise og eventuelt konfirmere konfirmanden.

Der kan afholdes konfirmation både forår og efterår, men Kirkeministeriet fastsætter foråret umiddelbart efter forberedelsens afslutning som det normale konfirmationstidspunkt. Konfirmationsdagen fastsættes af præsten i samarbejde med menighedsrådet. Konfirmationen kan afholdes på en søndag eller anden helligdag, dog ikke langfredag, påskedag og pinsedag. Konfirmationen kan afholdes på en lørdag med biskoppens tilladelse.

Konfirmationen foregår i kirken ved en ordinær gudstjeneste og udføres efter de for konfirmation gældende forskrifter og ritualer. Præsten har ansvaret for forløbet af gudstjenesten og skal sørge for, at gudstjenesten forløber på en ordentlig måde.

Biskoppen kan under særlige omstændigheder give tilladelse til mindre afvigelser fra bestemmelserne om konfirmationsforberedelse og konfirmation.

Præsterne skal følge det autoriserede ritual for konfirmation.

Nedenfor ses en oversigt over ofte stillede spørgsmål i forbindelse med afviklingen af konfirmationen.